Tuija Ruuska, du basar för Restaurang Rudolf - hur ser en dag i Steinerköket ut?

”Vi börjar arbetsdagen klockan 7 med att tvätta potatisen och grönsakerna. Efter det skär vi upp dem. Samtidigt puttrar gröten ifall någon elev skulle ha missat morgonmålet och behöver få i sig en tallrik före skoldagen.

Genast på morgonen tillreder och smaksätter vi såserna som får dra sig. En stor del av vår tid går åt till att tillreda salladerna och salladssåserna som vi vill göra så goda som möjligt.

På morgonen tillreder vi också mellanmålen till eftis.

De dagar vi bjuder på färskt bröd bakar någon av oss.

De första småeleverna anländer till skolrestaurangen klockan 10 – då ska det mesta vara klart! De svenskspråkiga eleverna i åk 1-6 äter klockan 11-11.30 och de äldre eleverna i åk 7-13 äter 12-12.30. Klasslärarna i de mindre klasserna äter tillsammans med eleverna.
Vissa eftermiddagar förbereder vi redan maten för nästa dag – i klartext betyder det att vi tvättar och skär och kanske bereder några såsbaser.

Arbetsdagen slutar kl. 14.30 – och jo, i något lämpligt skede av dagen äter vi själva förstås också.”

Vem är ni kunniga kockar egentligen?

”Vårt företag heter alltså KK Kruska Oy och det ägs av Hanni Brotherus och mig själv; det är jag som ansvarar för allt som har med Restaurang Rudolf att göra, matlistor, beställningar m.m.

Vi har lång erfarenhet av att tillreda vegetarisk mat och är experter inom det området. Vi har båda jobbat med ekologiska produkter i över 20 år.

Till vårt förfogande har vi ett erfaret köksteam på båda adresserna - köksmästare Johanna Hildén är ansvarig för A/B-sidan på Lärkträdsvägen och Mari Lappalainen för C-sidan på Pargasvägen.”

Hur byggs en portion upp?

”Vi eftersträvar att portionerna ska vara så närande och mångsidiga som möjligt. Vi erbjuder husmanskost med kött eller fisk och ett vegetariskt alternativ, samt gröt. Vi satsar på ett fräscht och mångsidigt salladsbord, där vi använder rikligt med säsonggrönsaker och även baljväxter, frön, nötter. Dessutom erbjuder vi också eleverna mjölksyrejästa grönsaker.”

Med vilka kryddor smaksätter du maten?

”Självklart använder vi inga artificiella tillsatsämnen. Förutom till buds stående inhemska ekokryddor använder vi huvudsakligen Sonnectors ekokryddor från Österrike. Saltet är havssalt och buljongen ekologisk.”

Vad är viktigt förutom maten i ett skolkök?

”Vi hoppas förstås på att eleverna respekterar maten och att vi tillsammans med dem och lärarna förmår skänka en lugn och trivsam matstund åt alla som äter i Restaurang Rudolf. Estetiken är också en viktig del av upplevelsen. Det ska vara rent, ljust och prydligt.”

 

Bakgrund

Priset

Matpris 2,45 e/portion, förskolan 2,40 e/portion, mellanmål 2,00 e/portion. Priset inkluderar inte fastighetskostnader, så som vatten, el, maskiner, reparationer. Priset inkluderar råvaror och personalomkostnader, telefon, nät, servetter, tvättmedel.

Personalpris 4,80 e/portion.

Utrymmena

På Lärkträdsvägen har vi superfina stora köksutrymmen. Lyxigt nog har vi rensrum så att man får hantera morötter och potatis som har mylla på sig, samt mycket stora kylutrymmen.

Matsalen genomgick våren 2010 en grundreparation och då fick eleverna nya trämöbler och fina gardiner. Belysningen förnyades också så att den blev mjukare och naturligare. Matskänken placerades på paradplats, lättillgängligt mitt i matsalen.

Antal portioner

Restaurang Rudolf serverar 1000 portioner mat varje dag, varav 700 på Lärkträdsvägen och 300 på Pargasvägen.

Av dessa 1000 portioner mumsar B-sidans elever i sig 240 på Lärkträdsvägen och 15 i förskolan Skogsstjärnan på Pargasvägen.
Dessutom köper dagisarna Näckrosen och Sirius på Pargasvägen sin mat av den nya matproducenten KK Kruska. Restaurang Rudolf tillreder dagligen ca 150 portioner mellanmål till eftermiddagarna för förskolan och skolbarn att köpa.

Kontakt

Skolan har en matgrupp som kan kontaktas via ordföranden, hushålls- och klassläraren för 6B Lena Lietepohja. Restaurangvärdinnan Tuija Ruuska når man lättast per e-post info(at)kruska.fi eller genom att kontakta henne direkt i Restaurang Rudolf på Lärkträdsvägen.

 

Se den aktuella menyn.