Gatutidningar viktiga för de mest utsatta

31.01.2018 kl. 09:50
Steinergymnasisterna samlades förra veckan för att höra skolans kommunikationsansvariga Fanny Malmberg berätta om sina erfarenheter som stipendiatjournalist vid tidskriften Faktum i Malmö.

 

Tidskriften har en upplaga på 36 500 exemplar och den sysselsätter ca 200 socialt utsatta personer. Fanny ville välja något alternativt arbete och valde arbetet vid redaktionen för Faktum som säljes av socialt utsatta personer på stadens gator och andra allmänna platser. Gymnasisterna fick en inblick i dessa människors livssituation och utkomstmöjligheter. Samtidigt fick publiken veta hur man genom redaktionsarbete kan hjälpa de utsatta. Att sälja tidskriften ger försäljarna en känsla av värdighet, något som tiggandet på gatorna fråntar dem.

Ett glatt försäljargäng i Malmö

Och en överraskning: Något som de flesta av oss i publiken inte visste var att försäljarna faktiskt först måste köpa de tidskrifter de försöker sälja på gatorna! De gör alltså en personlig grundinvestering, tidskrifterna är ingalunda gratis för dem.  Fanny tyckte att det viktigaste för henne var att hon fick lära känna dessa utsatta människor och deras livssituationer.

En viktig lärdom enligt henne var att lära sig bemöta dessa människor som har det svårt utan att döma dem till exempel på grund av drogmissbruk eller andra personrelaterade problem. Och alla borde inse att vem som helst kan råka ut för oförutsedda vändningar i livet som raserar all grundtrygghet och får en i en situation av personlig misär och hemlöshet. Det är minsann något som vi alla som för tillfället har det så bra borde komma ihåg!

 Restaurang Rudolf

5.10.     Måndag

Thailändsk grönsakssås (V, G)
Basmatiris (V, G)
Sallad

6.10        Tisdag

Laxlåda (L, G)     
Lins-rotssakslåda (L, G)
Riven morot

7.10           Onsdag

Tomatpastagratäng (V)
Riven ost (L, G)
Sallad

8.10     Torsdag
Solferinosoppa (L, G)
Rågbröd (V)
Frukt

9.10    Fredag
Soja-rotsakssås (V, G)       

Potatismos (L,G)

19.10.     Måndag
Vegetariska bullar i tomatsås (v,g)
Fullkornsris (V, G)
Sallad

20.10        Tisdag

Soja-potatismoslåda (L, G)
Soja-potatismoslåda (V, G)
Riven morot (V, G)
Ättiksgurka (V,G)


21.10     Onsdag
Feta-grönsakspasta (L)
Lins-grönsakspasta (V)
Sallad


22.10     Torsdag
Fisksoppa (L, G)
Blomkålssoppa (V, G)
Rågbröd (V)
Frukt


23.10    Fredag

Vegetarisk pytt i panna (V, G)
Ketchup (V, G)