Rytmen och årstiderna

 

Rytmen utgör ett viktigt element i förskolans vardag. Varje dag, vecka och årstid har en klar rytm och struktur.

På måndag är det skogsdag. Då leker barnen en lång stund i skogen. De klättrar, bygger kojor och plockar vackra buketter.

På tisdag gör vi lång skogspromenad. Vi stannar och tittar på hästarna i hagen, leker vid en äng  och njuter av årstidsväxlingarna.

På onsdag är det hantverksdag eller bakningsag. Degen lagas på plats och alla härliga dofter sprider sig över hela förskolan. 

På torsdag är det eurytmidag. Då kommer Kirsi, skolans eurytmist, och leder barnen in i sagoskogens underliga värld. Under eurytmin får barnen njuta av klangspelets toner.

På fredag är det igen skogsdag.

 

 

 

Årstidsfesterna

Under året firar alla steinerskolor runtom i världen flera så kallade årstidsfester. Festerna har olika teman och står för olika kvaliteter hos oss människor. Årstidsfesterna är viktiga då de ger barnen en årlig rytm att ty sig till. 
 

I Rudolf Steinerskolan i Helsingfors ser feståret ut såhär – vi börjar med hösten:

 

MIKAELSFESTEN

I slutet av september firar vi Mikaeli, en skördefest, för att med kraft och mod möta den mörka årstiden. Modet betonas på olika sätt, i spel, lekar och kamper.

Tvåorna bjuder traditionellt den övriga skolan på Mikaelspelet, där S:t Örjan visar prov på stort mod och övervinner draken. 

Föräldrarna ordnar med en stor skördemarknad som är populär i hela Helsingfors p.g.a. sina högklassiga, ekologiska produkter. Eleverna i lekskolan, förskolan och de lägre klasserna hämtar skördeprodukter till skolan som ställs ut vackert och sedan intas under festliga former.

 

LYKTFESTEN

I mitten av november firas lyktfesten “Sankt Martin”. Han var enligt legenden en romersk yngling som i kyla osjälviskt delade sin soldatmantel mitt itu och gav den ena hälften till en fattig, frusen och hungrande man.

Lekskolan, förskolan och de lägre klasserna gör lyktor i regnbågens alla färger, där stjärnor och månar gnistrar och glimmar.  När mörkret faller är broderlighetenoch medmänskligheten fina kvaliteter att lyfta fram.

 

ADVENTSFESTEN

Adventsträdgården i slutet av november är inledningen till julens högtid. Dagen efter adventsfesten brukar föräldrarna ordna en jättelik julmarknad.

 

LUCIA

I jul- och adventstid är det ljus som sprids i mörkret vi firar, även med Lucia som ordnas av fjärde klassen.
Luciaklassen har en viktig funktion som budbärare i skolan; förutom att fyrorna uppträder på scenen i Mikaelsalen besöker de nämligen både de svenska och finska lägre klasserna en efter en. Det här är en viktig brobyggarfest över språkgränsen i skolan.
Fyrorna besöker oftast också lekskolan Näckrosen, förskolan Skogstjärnan och Folkhälsans seniorhem. Lilla lucia brukar uppskattas minst lika stort som stora Lucia av seniorerna för ”de är så rörande och rara”.

 

JULFEST

Den avslutande julhögtiden handlar om fred, givmildhet och hopp, även i tider som kan tyckas mörka.
 

PÅSKEN

Påsken symboliserar livet och pånyttfödelse genom uppoffring. Mörkret har vikit och ljusare tider, både ute i naturen och omvärlden och inom oss, stundar. En stor påskbasar ordnas av föräldrarna.

 

SKOLAVSLUTNINGEN

Skolavslutningen infaller i början av juni, är traditionell med Den blomstertid nu kommer, tal och dans.