KunskapKreativitetSjälvkänsla

Förberedelser för Restaurangdagen

planering av meny
bakningen börjar
degen börjar vara klar
småbröden tar form

 

Café Alexander

 

Öppet lö 17.11 kl. 11.30-16

 

i Hotell- och restaurangmuseet

 

Kabelfabriken, på pop-up-restaurangdagen

 

 

Café Alexander är ett hushållsprojekt med inslag av historia i Rudolf Steiner skolan i Helsingfors (hösten 2012 / 8B)

 

DENNA SIDA ÄR ETT INFOBLAD FÖR PRESSEN & INTRESSERADE.

Här hittar du bakgrund om cafékultur och här är recepten. Dikten som överlämnades åt Maj-Len Ekberg finns här.

                         
”Vi lägger stor vikt vid den tidsenliga dukningen och dekorationen. 

Och vi bjuder på verkliga godbitar såsom Alexanders Bakelse

- gjord enligt 160-årsjubilerande Café Ekbergs recept. ”

 

Lena Lietepohja
Hushållslärare

Får vi bjuda på en tår? I Café Alexander möts 1700-talets svenska caféer och 1800-talet ryska térum med en tilltalande estetik i elevernas dukning, deras historiska dräkter, sirliga menyer och läckra bakverk.

 

Har ni hört att elever i Rudolf Steiner skolan i Helsingfors i samarbete med Hotell- och restaurangmuseet har grundat ett fantastiskt, historiskt café – enligt konstens alla regler! Det lär vankas äkta Alexanders Bakelse (1818), porös Puder Kaka (1755), syrlig Citron Kaka (1700-talet), smakliga Kiäks (1755) och allehanda Småkakor (1739) till ackompanjemang av musiklärare Nikolai Lindholms Bellman-urval.

Men det gäller att passa på för Café Alexander väcker den ryska och svenska tidens enastående läckra cafékultur till livs med allt vad det innebär av detaljrik, pietetsfull dukning och utstuderad cafémeny för 100 personer enbart för en dag. Den dagen är restaurang pop-up-dagen inkommande lördag 17.11 kl. 11.30 – 16.  Platsen är Hotell- och restaurangmuseet i Kabelfabriken.

Café Alexander är ett samarbetsprojekt mellan Rudolf Steiner skolan i Helsingfors och Hotell- och restaurangmuseet.

– Vi vill modernisera hushållundervisningen genom att integrera den med andra ämnen, i vårt fall historia, berättar Lena Lietepohja, hushållslärare i Rudolf Steiner skolan.

För hushållsundervisningen är inte något som ska gömmas undan i något undangömt skolkök. En ambitiös, modern hushållsundervisning kan öppna nya världar för eleverna och påverka dem för resten av livet, påpekar Lietepohja.

Så berättar tidstypiska bakverk otaliga historier om sin epok; recepten kan ge en antydan om vilka de populära kryddorna var och hurudan mänskors smakvärld tedde sig. Därifrån kan man spinna vidare på hur kryddorna transporterades, vilka förhållandena var i de länder där de odlades och vilka varor som ansågs dyrbara. Avenyerna är oändliga.

– Via matkulturen kan man lära sig oerhört mycket om svunna tider, ett helt samhälles uppbyggnad och framförallt mänskornas levnadsvanor, konstaterar hushållslärare Lena Lietepohja.

Det är därför eleverna i klass 8B nu får en möjlighet att fördjupa sig i cafékultur, historiska menyer och delta i Hotell- och restaurangmuseets verkstadsprojekt, fortsätter den erfarna hushållsläraren.

Under hösten har åttorna insupit en hel del teoretisk kunskap under historielektioner om den svenska och ryska tiden i klassrummet. Man har övat sig i skolköket och lärt sig specifika färdigheter på besök utanför skolan.

Och på fredag ska eleverna upp till bevis då de presenterar sin ståtliga cafémeny för 100 personer.

Det är alltså en sällan skådad fest för alla sinnen som utlovas när eleverna i Rudolf Steiner skolans åttonde klass – klädda i tidstrogna dräkter – dukar såsom de finaste svenska 1700- och ryska 1800-talscaféerna. 
Välkomna alla intresserade och låten Er väl smaka!

 

Nina Winquist