12B PRESENTERAR FAMILJEPJÄSEN 

"MOMO - EN KAMP OM TIDEN"

Föreställningen ges i Mikaelsalen i Rudolf Steinerskolan, Lärkträdsvägen 6, Brunakärr.

Biljetter: 8 euro vuxna / 4 euro barn.

Regi: Seija Metsärinne

To  18.9 kl. 19.00  Premiär
Fr  19.9 kl. 10.00  Skolföreställning / kl. 19.00 Föreställning
Sö  21.9 kl. 15.00  Föreställning
Må  22.9 kl. 10.00  Skolföreställning

 

Historien om Momo, flickan som räddar alla människors tid , har varit brännande aktuell sedan  Michael Ende skrev romanen 1973. 

Det är en fantasyroman om en flicka som dyker upp från ingenstans och bosätter sig i en gammal amfiteater ruin. Hon blir god vän med människorna i trakten, såväl med unga som med gamla. Snart 

efter hennes ankomst börjar märkliga gråklädda män röra sig i trakten. De försöker övertala människorna att bli medlemmar i Tidssparkassan.

Momos vänner börjar få mindre och mindre tid att  träffas för lek, sång och historier. Momo får reda på att de grå försöker stjäla människornas tid så att de kan härska över all världens tid. Momo möter en sköldpadda och då sätter äventyret igång...

 

Affischen ovan är tecknad av eleven Stella Saaresaho (12B)

***

NY MILJÖVÄNLIG OCH TRYGG KLÄTTERSTÄLLNING

HURRA! Skolgården på Lärkträdsvägen har fått en gedigen och klurig klätterställning som byggts färdig lagom till skolstarten. Vi tackar Brita Maria Renlunds stiftelse för generöst bidrag och ber alla elever att genast ta itu med klättrandet! Och vi tackar fotande föräldern Peter Engberg för den fina bilden som visar barnens klätterglädje.

Det bästa är att stiftelsen bums har gett oss ännu mer medel för att piffa upp skolgården nu under hösten :) 

FÖRÄLDRARNAS OCH LÄRARNAS GEMENSAMMA MYS & MINGELKVÄLL "FÖR SKOJS SKULL" TI 2.9 PÅ SKOLAN VAR LYCKAD. Nya ettan- och tianföräldrar träffade "gamla" föräldrar, lärarna presenterade sig och vi fick beundra de sju odlingslådorna på gården och höra om varför det är pedagogiskt viktigt för barnen att gräva i mylla, vattna, iaktta, skörda och tillreda egna rätter av det odlade. Steinereleverna gör det förutom på den egna gården även i skolträdgården i Gumtäkt. Fotografförälder: Myra Dromberg.

Läs mer om trädgårdsodlingen här.

SKOLMATEN I STEINER ÄRNUMERA EKOLOGISK OCH UTAN TILLSATSÄMNEN. Hör YLE-radioprogammet Familjeliv (5.12.2013) om saken, för det går att laga närproducerad, ekologisk skolmat utan tillsatsämnen. Det här har vi lyckats med. Priset per portion steg endast med 20 cent. Vi hör husmor Tuija Ruuska, hushållsläraren Lena Lietepohja och åttondeklassarna Isac, Gustaf, Saskia och Leija berätta om maten och processen till sundare skolmat. Läs Hbl-artikeln Husmor till heders (14.8 / Maja-Stina Andersson)  här.

 

MODELLSKOLA FÖR GOD EKOLOGISK OCH ETISK MAT. Rudolf Steinerskolan i Helsingfors har som ambitiöst mål att bli en modellskola vad gäller skolmaten i Finland och började hösten 2013 på allvar jobba mot det målet. Denna höst fortsätter jobbet. Vår superduktiga "köksa" Tuija Ruuska  jobbar hårt för att göra elever, föräldrar och lärare nöjda med Restaurang Rudolf!  Varje dag finns det kött/fisk, vege och gröt på Tuijas meny - och allt är gjort i vårt eget skök och av ekoingredienser. Både elever och föräldrar kan ge direktfeedback till Tuija per e-post info@kruska.fi - absolut allas åsikter är viktiga för att vår dagliga kost ska bli precis så bra den kan bli!

§Klicka på ordlänken

 Wilma

Matlistan

Kalendern

Lärarna

Klubbarna

Vi mobbar inte!

Elevkåren 

Programgruppen & hemoskola

Styrelsen & direktionen

Suomenkieliset sivut

***

VÄLKOMNA PÅ SKOLSEMINARIUM 13-14.9

Hur kan vi alla bidra till en bättre organiserad, sund skola?

Seminariets expert är erfarne, holländske steinerpedago- gen Christof Wiechert från Goetheanum i Dornach. 

Arrangör är fortbildnings- organet Steinerforum. 

Seminariet hålls på finska och engelska i Mikaelsalen på Lärkträdsvägen 6 och är öppet för alla intresserade. Enligt ett beslut av B-direktionen står direktionen för B-föräldrars anmälningsavgift.

Se programmet och hur du anmäler dig här.

 

HURRA FÖR VILDROSEN

Så många barn vill börja i ett Steinerdagis att vi har grundat ett nytt hösten 2014.

Vi skriver snart mer om lekskolan VILDROSEN, som huserar i "White Lady-huset".

 

NYA LÄRARE

Vi vill gärna välkomna våra nya lärare med i vårt glada gäng. Vi är särskilt glada över att ha fått Mikaelskolans mångåriga musiklärare Ann-Charlotte Aminoff som ett välkommet tillskott till lärarkollegiet.  

Gymnasiets lång matta- och kemilärare Karin Johansson är tjänstledig och vikarieras av Kai Koskimies med gedigen erfarenhet från ett antal Steinerskolor i huvudstadsregionen. Kai är fullständigt tvåspråkig.

I sammanhanget kan berättas att Ulla Klötzer tar över tyskundervisningen i gymnasiet.

 

REPARATIONER FÖR

BÄTTRE INOMHUSLUFT

Skolans styrelse ordnade två infon om Inomhusluften i augusti. Det första om Lärkträdsvägen hölls ti 19.8 och det andra om Pargasvägen ons 20.8. Under sommaren har arbeten pågått och skolan har för avsikt att bjuda in intresserade att se hur arbetet går till. Nu ska alla utrymmen som elever och personal vistas i gås noga igenom - för att undvika olägenhet så långt som möjligt utförs det mesta jobbet under höstlovet. Läs mer här